What is Accounting

accountantHi semua,

As i said last week, i would like to write in more details what is actually accounting and some myth that we always heard about accounting.

 

Accountant

 

Istilah accountant ni kalau disebut memang ramai orang tahu, ramai juga kanak kanak yang bercita cita nak jadi accountant.
Saya pun dari kecil, dah “tahu” pasal accountant, waktu kecil dulu orang cakap accountant ni kerja dia kira duit. Saya pun tak pastilah kira duit macam mana, tapi kerjanya kira duit.

Di sekolah pun, ramai juga rakan rakan yang apabila ditanya dah besar nanti nak jadi apa, katanya nak jadi accountant.
Tak kurang juga bila ada rakan rakan yang pandai matematik mesti orang cakap dah besar nanti boleh la jadi accountant, sebab accountant ni kene pandai matematik.

Apabila masuk sekolah menengah pula, ramai pelajar diperkenalkan dengan prinsip perakaunan. Pastinya, bila ditanya apa itu akaun, typically pelajar sekolah menengah akan cakap “akaun tu yang debit kredit tu kan, debit itu kredit ini” itulah dia akaun.

Untuk masyarakat umum pula, accountant ni orang yang hebat matematik, kerjanya kira duit, kira duit dannnnn kira duit, pastu gajinye besor, pangkatnye besor, officenye besor dan macam macam lagi yang besor.

Jadi, apa yang saya nak ceritakan di sini adalah apa itu accounting dan accountant dari perspektif seorang pelajar kursus perakaunan.
Saya akan cerita apa yang diajar dalam kursus perakaunan, kerja kerja dalam bidang perakaunan dan sedikit mitos yang selalu mengelirukan orang ramai.

 

 

Apa yang diajar dalam kursus perakaunan

 

1. Financial Reporting
financial reporting ni maksudnya menyediakan laporan kewangan syarikat.
Laporan kewangan syarikat pula bermaksud, penyata kewangan seperti balance sheet/kunci kira kira, cash flow/penyata aliran tunai,  statement of profit and loss/penyata pendapatan untung rugi.

Secara ringkasnya, dalam subjek financial reporting  anda akan belajar cara menyediakan penyata penyata kewangan ini mengikut piawaian piawaian yang ditetapkan seperti International accounting standard (IAS) ataupun International Financial Reporting Standard (IFRS)

2. Management accounting/ costing
Management accounting subjek pula berkisar mengenai pengurusan dalaman syarikat. Macam mana nak buat budgeting, nak kira kos buat barang, berapa untung yang nak dijana, berapa banyak stok nak kene beli, berapa banyak yang nak disimpan, macam mana nak kurangkan kos,
Semua ini termasuk dalam management accounting ini.

Secara ringkasnya, semua proses mengenal pasti, mengira, memproses, menginterpretasi maklumat untuk kegunaan syarikat dikira sebagai management accounting.

3. Taxation/ cukai
Subjek taxation ni satu subjek yang selalunya kalau orang tak belajar akaun, dia tak tahu taxation ni salah satu kerja akauntan.

Subjek taxation ni sangat menarik, sebab berlainan negara mempunyai undang undang yang berbeza dalam sistem percukaian mereka.  Dan undang undang atau sistem dan kadar cukai ni berbeza setiap tahun mengikut polisi negara masing masing.

Apa yang diajar dalam taxation ini secara ringkasnya, adalah macam mana nak kira berapa banyak tax yang perlu dibayar oleh individu atau syarikat.

Bermaksud, kadar bayaran dan cara pengiraan cukai untuk syarikat dan individu adalah berbeza. Jadi, kita akan belajar personal tax dan company tax.
Ultimately, dalam subjek tax anda akan belajar untuk
1. Avoid paying tax (not evade)
2. reduce amount tax paid
3. Delay the payment of the tax due

(maaf tak berapa pasti nak translate dalam bahasa melayu macam mana)

4. Audit
Audit ni subjek yang paling famous, juga kerja yang paling famous i.e Auditor

Antara kerja yang paling berprestij dalam accounting ini adalah auditor, auditor ni dalam kata lain melapetaka untuk mereka yang ada buat salah.

Sebab subjek audit ni subjek untuk periksa akaun. Kalau financial reporting kita belajar cara nak sediakan akaun, audit ni cara nak periksa sama ada akaun yang disediakan tu betul ataupun tidak.
untung rugi yang dinyatakan dalam akaun tu tipu ke bohong, aset yang dinyatakan dalam penyata kewangan tu betul ke ada.

Bende bende macam tu la, sebab tu orang takut dengan auditor, kalau auditor datang periksa segala macam salah diorang akan jumpa.

Fakta yang menarik pasal audit ni, ialah anda tak perlu masuk kelas dengan bawa kalkulator. Tak ada bende nak kira, 99 peratus teori.
So kalau anda cakap perakaunan ni susah sebab banyak kira kira, atau anda tak pandai matematik. pergi belajar audit, baru anda tahu subjek yang ada kira kira lagi senang dari teori akaun ni.

subjek minor lain

 

selain dari subjek utama di atas, dalam accounting anda juga akan belajar subjek seperti
-business analysis
– corporate governance, risk and ethic
– Law (kat malaysia belajar Malaysia law la)

*makluat saya mungkin tak berapa lengkap sebab this is mostly based on apa yang saya belajar dalam ACCA

 

Kerja Accountant

Jadi lepas dah tahu apa yang diajar dalam kursus perakaunan, mesti nak kene tahu lepas dah belajar semua bende alah tu, kerja apa yang boleh dapat kan?

Akauntan ni  kalau ikut tempat, kat semua tempat dia boleh kerja sebenarnya, Bank, audit firm, oil and gas company, electronic company, big company, small company, semuanya perlukan accountant.
Soalannya, kerja apa yang accountant ni buat?

 

Sebelum tu biar saya kenalkan beberapa title yang ada untuk accountant
Ada beberapa gelaran, antaranya:
Chartered Accountants (CA),
Certified Management Accountants (CMA), and
Certified General Accountants (CGA).
Other Designations include Certified Internal Auditor (CIA),
Public Accountant (PA),
and Certified Public Accountant (CPA).

Secara umumnya, inilah bidang kerja accountant

1. Auditor
Kerja auditor ni kerja yang paling gila, masuk kerja awal, balik lewat, tapi gaji overtime tak ada.
Tidur tak cukup, sangat sinonim dengan kerja auditor, sebab tu orang yang pernah jadi auditor, bila dia keluar minta kerja dekat industri komersial, senang untuk demand gaji tinggi. Sebab banyak pengalaman buat kerja audit ni.

Ramai CFO (jawatan kedua tertinggi dalam syarikat selepas CEO) yang bagus datang dari background auditor (ex-Auditor)

Artikel cerita pasal ramai cfo yang hebat di U.S.A adalah ex Auditor http://www.accountingweb.com/aa/auditing/many-of-americas-best-cfos-started-in-accounting-or-auditing

Ada 4 audit firm terbesar di dunia
4 company ni kira macam apple dan samsung dalam business handphone la
4  audit firm tersebut adalah:
1. Ernst & Young
2. Deloitte
3. KPMG
4. Pricewaterhouse Coopers (PWC)

 

image

kalau dapat kerja kat big 4 company ni kira macam ada class gituuuu. So ramai la yang berebut nak kerja di sini

Perkara menarik tentang auditor ni, di Malaysia Auditor sangat sinonim dengan tak cukup tidur. bila masuk “peak period” ataupun waktu syarikat kene keluarkan laporan kewangan, jadi lumrah la untuk Auditor balik rumah pukul 1-2 pagi, kemudian masuk balik kerja pukul 8 pagi.

 

 

2. Tax Consultant
Tax consultant ni ada setengah orang panggil half baked lawyer, sebab tax consultant ni kerjanya berkait rapat dengan undang undang percukaian negara,di  Malaysia – (Income Tax Act 1967).

 

Basically, kerja tax consultant ni memberi khidmat nasihat kepada syarikat dalam urusan percukaian.

Selain dari bekerja sebagai tax consultant, anda juga boleh menjadi tukang kutip cukai (he he he) ataupun dalam kata lain bekerja dengan lembaga hasil dalam negeri (LHDN)
Bekerja di LHDN ni bukanlah kerja kutip cukai, tetapi menguruskan urusan urusan percukaian.

Industri tax consulting ni sedang berkembang dalam Malaysia, dia belum lagi jadi pilihan utama dan tak ramai yang berminat dengan tax consulting. Tetapi kerja tax ni agak menarik, dia tak

3. Company Accountant
Company accountant ni maksudnye bekerja di unit perakaunan mana mana syarikat ataupun orang panggil “in house accountant”
Yang ini kerjanya bergantung pada unit yang mereka ditugaskan dan juga job scope yang ditetapkan oleh majikan.

tapi kerjanya tak lari jauh,   sama ada menyediakan laporan kewangan ataupun buat management accounting macam costing dan forecasting.
contoh in-house accountant-
Certified Management Accountants (CMA), and
Certified General Accountants (CGA).
Other Designations include Certified Internal Auditor (CIA),

 

 

Mitos mengenai accountant dan kursus accounting

1. accountant kene hebat matematik
Kalau ada antara anda yang pernah belajar akaun, atau memang belajar akaun anda pasti tahu yang dalam subjek akaun, operasi yang paling banyak digunakan adalah tambah dan tolak, cuma kadangkala sahaja kene guna darab dan bahagi. Itu pun operasi darab dan bahagi yang mudah dan simple.

2. Belajar account ni banyak tengok nombor
Salah satu statement paling pembohong. kalau ada orang cakap “saya tak nak belajar account sebab tak boleh tengok banyak nombor, nanti pening ” ketuk je kepala dia, sebab subjek macam audit, business analysis dan corporate ethic kalau anda masuk dewan exam tak payah bawak kalkulator, sebab tak ada benda anda nak kira.

3. Account ni debit kredit je
debit kredit tu sistem catatan beregu, dia sangat basic.
Bila anda dah belajar dengan lebih mendalam anda dah tak buat dah debit kredit ni.
Kadang tu sampai lupa sistem catatan beregu yang simple simple.
Seriously, you would wish accounting is just debit kredit, tapi hakikatnya alahaiii banyak lagi teori teori yang kadangkala membosankan yang anda kene belajar.

4. Accountant tak perlu pandai menulis
Ini satu lagi salah faham, sebenarnya sebagai seorang accountant adalah sangat penting untuk anda menguasai penulisan bahasa inggeris dan bahasa melayu, terutamanya bahasa inggeris.
Dalam subjek seperti audit dan business analysis, anda perlu menulis esei dan laporan yang sangat panjang.
Dan markah anda bergantung pada keupayaan anda untuk menulis dengan bagus. Kira-kira semua orang boleh buat, sebab dia nombor, macam mana buat pun jawapan yang betul cuma satu, dalam subjek teori, tidak ada satu jawapan yang betul, jadi anda perlu kreatif dan boleh menulis dengan lancar.
kenyataannya, Kebanyakan peperiksaan yang berada pada aras yang lebih tinggi lebih memerlukan teknik menulis dari mengira.

Sekiranya anda menjadi seorang auditor sebagai contoh, kerja anda memerlukan anda untuk menulis dan menyediakan laporan. Pastinya, laporan yang anda buat akan digunakan untuk dibaca oleh orang ramai, dan anda tidak ada ruang untuk buat kesilapan yang besar.
The point is, writing skill is very important to be an accountant.

Kesimpulan

 

Semua benda mesti ada kesimpulan betul tak?

Kesimpulannya accounting ni satu bidang yang sangat luas dan juga satu pengetahuan yang perlu ada pada setiap orang yang nak berniaga.
Sebab semua perniagaan perlukan akaun, dan semua  akaun perlukan accountant.

Jadinya, pada anda yang berminat untuk jadi accountant ataupun usahawan ataupun ahli korporat, Accounting ni merupakan salah satu jalan untuk ke sana.

Harapnya, penulisan ini dapat memberi sedikit gambaran mengenai accountant pada adik adik yang masih pening dengan istilah kerja accountant ni.

 

 

-NR-

How to Apply for ACCA course

ACCA_Primary Logo_CMYK_Pos

Hi guys
welcome to my blog

Semalam saya tulis sedikit mengenai pengalaman saya dan informasi mengenai ACCA, dan ada beberapa orang yang message saya bertanya beberapa soalan.

Memandangkan sekarang ini adik adik yang baru habis SPM tengah kelam kabut tak tahu nak mohon kursus apa, dan bagaimana. Saya dah pun carikan sedikit maklumat untuk anda semua.

 

ACCA

 

Sebelum saya cerita macam mana nak mohon ACCA, saya rasa elok saya ceritakan dulu kursus ACCA ni macam mana.

ACCA berbeza dengan kursus diploma dan bachelor degree terutamanya dalam konteks diploma dan degree ini kualiti dan nilainya bergantung pada Universiti mana anda belajar.

Sekiranya anda buat degree di Unisel, dengan anda buat degree di London School of economics pastinya nilai degree anda berbeza. Bukan saya merendahkan universiti tempatan, cuma nak menjelaskan perbezaan.

Syllabus di setiap universiti berbeza, dari segi kualiti pengajian, pengiktirafan, kualati tenaga pengajar, semua ini memberi impak kepada nilai ijazah yang akan diterim nanti.
ACCA pula sangat berbeza, syllabus peperiksaan, kertas soalan, tempat peperiksaan semuanya diuruskan oleh ACCA.
Universiti yang menawarkan kursus CAT/ACCA ini digelar tuition provider, mereka hanya mengajar mata pelajaran yang ada dalam syllabus ACCA mengikut guideline yang diberikan oleh ACCA.

Tetapi peperiksaan akan dibuat di exam centre, semua pelajar yang akan mengambiil exam akan ambil di satu tempat (biasanya ikut negeri) tak kira di mana anda belajar.
Exam pada Mac 2016 dan Disember 2015 yang lepas dibuat di INTEC seksyen 17. Sebelum itu ada yang dibuat di Taylors college subang, KDU glenmarie, dan lain lain. Setiap semester berbeza.

There is one bad impact of this i’m afraid, which is pihak universiti tak boleh bar anda dari masuk dewan exam walaupunnnnn anda tak hadir ke kelas.

Semua rekod anda disimpan dalam akaun myacca anda, rekod peperiksaan, pendaftaran semuanya degan ACCA, kalau kata anda tukar universiti pun, anda boleh sambung ACCA anda macam biasa. Kene buang uni ke, kene tendang ke, kene gantung, cekik, tembak parang, anda masih boleh sambung ACCA anda seperti biasa, yang penting anda belajarrr.

In short, professional paper macam ACCA, ke CIMA, ICAEW semuanya diuruskan oleh badan badan professional itu sendiri, Universiti yang terlibat hanyalah sebagai tuition provider.

 

UiTM

 

Memandangkan saya pelajar UiTM, saya akan kongsikan macam mana nak belajar ACCA di UiTM.

before last year, kursus ACCA dibuat di tingkat 14, menara SAAS UiTM Shah Alam.
Tapi sekarang kursus professional telah ditukar ke kampus INTEC Seksyen 17, Shah Alam.
Since INTEC is a privatised campus, generally kos untuk belajar di INTEC lebih tinggi dari di kampus Shah Alam.

So, saya dah hubungi pihak INTEC dan dapatkan sedikit maklumat bagaimana anda mahu mohon untuk jadi pelajar CAT/ACCA di  INTEC.

  1.  Bila anda boleh mohon

permohonan secara online akan dibuka dari 22 februari hingga 24 march 2016.
Sekiranya anda layak, anda akan menerima e-mail untuk ditemuduga/interview.

2. Macam mana nak mohon

anda boleh layari http://www.intec.edu.my dan klik “Apply Now”.
Yuran pemprosesan sebanyak RM30 akan dikenakan ( rujuk website untuk prosedur pembayaran)

3. Ada scholarship tak?

Ada, program professional di INTEC ada kerjasama dengan peneraju. Jadi anda boleh layari http://www.yayasanpeneraju.com.my untuk mohon.

4. Apakah syarat syarat kelayakan untuk mohon kursus  ini
CAT

untuk dapat tajaan peneraju: sekurang kurangnya 5A termasuk English dan Matematik
untuk self funded: sekurang kurangnya 4A termasuk english dan Matematik

ACCA

  • diploma perakaunan dengan CGPA sekurang kurangnya 3.0 atau
  • Bachelor of Accountancy (Hons) CGPA sekurang kurangnya 2.75 atau
  • sijil Matrikulasi atau ‘A’ level atau
  • apa apa subjek lain yang diterima oleh ACCA

 

5. berapa  Kos untuk pengajian ACCA di INTEC

CAT                                     : RM 19,333
ACCA (CAT Route)         : RM 43 712
ACCA (DIA Route)          : RM 40,281
ACCA (BACC Route)      : RM 28,063

6. Di manakah kelas anda akan dibuat
Di kampus INTEC, Seksyen 17, Shah Alam

7. Ada hostel tak?
INTEC ada menyedikan hostel di Seksyen 18, dan ada bas disediakan untuk pengangkutan dari kampus ke hostel (syarat untuk mohon hostel saya tak pasti)

 

Tarikh penting untuk rujukan anda

Screenshot (6)

 

intec
INTEC college terletak di Seksyen 17, Shah Alam ni suasananya sangat mendamaikan. Penuh dengan pokok, sangat mendamaikan jiwa

Info Lain

melalui perbualan saya dengan encik Norshahril dari INTEC

Yayasan peneraju akan taja sebanyak 200 orang pelajar CAT pada kemasukan akan datang. Jadi peluang anda untuk dapat tajaan begantung pada jumlah pelajar yang masuk dan result anda.
Bermaksud secara amnya, 200 pelajar dengan keputusan terbaik yang akan mendapat tajaan.

Bagi yang tak berjaya mendapat tajaan, anda boleh memohon tajaan lain seperti yayasan negeri, MARA dan lain lain.
Tetapi permohonan ini perlu dibuat sendiri oleh pelajar sepenuhnya.

Untuk kemasukan kali ini,   interview untuk tajaan Yayasan Peneraju akan diadakan pada 4-8 April nanti.

 

 

Tuition provider yang lain

ACCA mengklasifikasikan tuition provider mereka dengan kelas Gold dan Platinum
Gold dikira baik, dan Platinum sangat baik.

Ini senarai tuition provider ACCA yang lain

ACCA Platinum status

KDU University College

Kolej Sunway Kuching

Sunway College – Johor Bahru

Sunway TES

Tunku Abdul Rahman University College

Universiti Teknologi MARA (UiTM)

ACCA Gold status

Disted College

Elite International College

FTMS International College – Kuala Lumpur

FTMS International College – Kuching

HELP College of Art and Technology

INTI International College Subang

Kasturi College International – Kuala Lumpur and Petaling Jaya centres

Methodist Pilley Institute

PTPL Penang

Sentral Technology College – Penang

Sinar College

Stamford College – Petaling Jaya

Sunway College – Ipoh

Taylor’s College

UCSI Professional Academy

 

Secara amnya, lagi grand college tersebut, lagi mahal kos untuk belajar di situ.
Sekiranya anda sukakan tempat yang lebih berprestij anda boleh la mohon untuk belajar di Kolej seperti Sunway atau KDU.

 

My recommendation

Pada pendapat saya, tempat anda belajar bukanlah perkara utama, yang paling penting adalah usaha anda.

Bahan untuk ulang kaji, nota dari examiner, past year question semuanya sangat mudah untuk anda dapatkan.
If you work hard and SMART, i assure you kat mana pun anda buat, anda  boleh lulus.

Oh ya, saya lupa. The best thing about ACCA is that ACCA takde gred, takde pointer, takde assignment.
100% markah dari final exam, dan anda cuma perlu dapat 50 untuk lulus, tiada beza sekiranya anda lulus dengan markah 50 dengan rakan anda yang lulus markah 80. Sama je, ACCA cuma akan cakap anda lulus.

Jadi berbalik pada kat mana anda belajar, buatlah sedikit research, tengok kat mana yang anda rasa selesa untuk belajar.
Tengok kemudahan, track record universiti, tuition provider status (GOLD or Platinum) dan juga kos untuk anda belajar (sama ada scholarship disediakan atau tidak)

Personally as a UiTM student,  lecturer UiTM ini sangatlah mesra, istilah saya dasar buka pintu. Nak jumpa bila bila masa boleh, sangat mesra pelajar. Jadi in terms of keselesaan dengan tenaga pengajar sangat baik, sebab bila ada hubungan yang baik dan selesa dengan lecturer,  agak mudah untuk belajar.
Not to mention yang anda berpeluang untuk buat a lot of consultation dengan lecturer.

Kalau anda nak masuk ke INTEC, pada saya satu pilihan yang baik.
note that saya tak pernah belajar di kolej atau tuition provider yang lain jadi saya tak boleh comment mengenai suasana dan reputasi mereka.

Jadi saya cuma boleh bagi sedikit guideline dan pendapat saya mengenai UiTM.

 

Akhir kata

Saya akan buat satu lagi posting untuk ceritakan dengan lebih detail apa itu accounting, sebab waktu saya pilih CAT dulu saya ingat saya tahu accounting tu apa, tapi ternyata saya salah.
So saya akan cerita tentang beberapa mitos dan salah faham mengenai perakaunan untuk bantu anda buat pilihan sama ada accounting ini kursus yang sesuai untuk anda.

 

hope this help

-NR-

How I end up doing ACCA

menarasaas
Fakulti Professional Perakaunan terletak di tingkat 14 Menara UiTM Shah Alam

Memandangkan result spm baru keluar dan ada adik adik yang tertanya tanya mengenai kursus apa yang sesuai dengan diri masing masin, di sini saya kongsikan sedikit cerita kenapa saya buat ACCA dan apa itu ACCA

History

I went to MRSM for my secondary school, MRSM Kuala Klawang (2006-2008), MRSM Muar (2009-2010).

As the name goes Maktab Rendah SAINS Mara, you can guess that is not a school with a focus in accounting or economics. So how exactly do i end up doing ACCA?

Saya memang suka bermain dengan nombor sejak kecil, kalau mencongak memang saya cepat, tapi simple simple calculation saje la, macam kalau pergi supermarket nak kira harga lepas diskaun, semua tu kira dalam kepala  je.

Tapi kalau menyelesaikan masalah matematik yang rumit macam buat integration, differentiation, subjek kalkulus semua tu memang saya out. Kalau anda tengok result saya waktu menengah atas, mungkin anda akan gelak guling guling, sebab teruk sangat, hahahaha.

waktu menengah rendah dalam subjek kemahiran hidup, saya belajar elektif perdagangan, ada la sedikit ilmu perakaunan di situ. Entah macam mana, memang elektif perdagangan ni agak mudah untuk saya faham, jadi waktu tingkatan 4 saya ambil keputusan untuk ambil subjek perakaunan sebagai subjek tambahan.

Program CAT

Tahun 2009, ketika saya berada di tingkatan 4, pihak MRSM buat lawatan ke Accountancy Career and Education Fair (ACEF) di Mid Valley. Memandangkan hidup di Asrama ni bapak bosan, dan saya juga ambil subjek perakaunan, jadi saya join la lawatan tersebut.

Saya ingat berjumpa dengan Prof Dr. Zuraidah Sanusi di booth UITM dan dia bagi penerangan berserta denga satu pamplet mengenai ACCA qualification.
Ada dua perkara yang betul betul menarik perhatian saya mengenai ACCA ni;
1. walaupun saya tak tahu exactly ACCA tu apa, tapi saya diberitahu failure rate  ACCA sangat tinggi dalam ACCA ni, tak ramai orang yang lulus.

Jadi saya fikir kalau tak ramai orang ada ACCA, kalau saya boleh lulus mesti senang dapat kerja, boleh dapat gaji besar, rumah besar,kereta  besar,  bini besar (EH?) dsb.
Dan pastinya ego saya cakap, “kau kan pandai naim, kalau orang lain tak boleh buat, kau mesti boleh buat)

2. Dalam pamplet yang diberi tu saya tengok kalau nak buat ACCA ni kene buat diploma, pastu degree, pastu baru boleh buat ACCA.
Tapi ada satu program pelik, nama dia CAT, bunyi macam kucing tapi hebat sebab kalau buat CAT ni tak payah buat diploma, degree, boleh terus buat ACCA.

maka hati saya pun cakap la, mesti hebat kalau boleh buat menatang CAT ni, i don’t know what it is, but it sounds hard and awesome, so this is what i’m gonna do.
Maka lepas result SPM keluar, saya tanya cikgu akaun saya macam mana nk apply CAT, dia suruh saya contact UITM.
Jadi saya google contact no Fakulti perakaunan UiTM, telefon dan minta maklumat bagaimana nk buat CAT.

Senang je nak mohon CAT ni, beli no pin program professional kat BSN pastu bukak portal UiTM dan daftar secara online. Kemudian isi borang dan hantar ke fakulti perakaunan berserta dengan a few document.

Beberapa bulan kemudian saya dapat email untuk pergi interview di UiTM Shah Alam.
Punye la kelam kabuyt waktu tu, siap pakai slack hitam, kemeja putih, tie siap dengan blazer lagi waktu pergi interview.

Padahal interview dia simple je, cuma sedikit soalan mengenai latar belakang dan kefahaman saya tentang apa itu ACCA. Alhamduilllah, pada June 2011 saya mendaftar masuk sebagai pelajar CAT di UiTM Shah Alam.

 

CAT

CAT ni sebenarnye tak adalah rumit sangat, dia cuma ada 9 paper.
waktu 2010 paper dia dipanggil T1-T10, sekarang ni dikenali sebagai

INTRODUCTORY CERTIFICATE IN FINANCIAL AND MANAGEMENT ACCOUNTING

INTERMEDIATE CERTIFICATE IN FINANCIAL AND MANAGEMENT ACCOUNTING

DIPLOMA IN ACCOUNTING AND BUSINESS

CERTIFIED ACCOUNTING TECHNICIAN (CAT)

 

dalam kategori paper CAT tu cuma pilih 2 daripada 3
sama ada buat
1. FAU dan FFM
2. FFM dan FTX
atau
3. FAU dan FTX

Sekiranya anda ada ambil subjek perakaunan waktu SPM, anda layak untuk dapat exemption bagi paper FA1 recording financial transaction.

Zaman saya CAT ni cuma ambil masa 2 semester, jadi jadual agak padat. Tapi very doable, kalau nk dibandingkan dengan ACCA ni, bak kata lecturer Tax saya, Dr. Lai Ming Ling “Kacang Putih sajaaa”

 

 

 

2723412

ACCA

 

Alhamduillah pada June 2012 saya berjaya menamatkan kursus CAT saya dan pada Julai 2012 saya memulakan Kursus ACCA.

ACCA ni jangan tanya saya kursus dia berapa sem, nanti saya lari nyorok bawah meja, malu saya nak jawab.
Tapi saya breakdown dia punye paper macam mana

Basically ACCA ada dua bahagian
1. Fundamental Paper
2. Professional Paper

Fundamental paper


Fundamental paper ada 9
F1: Accountant in Business Exemption
F2: Management Accounting Exemption
F3 :Financial Accounting Exemption
F4 :MYS Corporate and Business Law
F5 :Performance Management Pass
F6 :MYS Taxation Pass
F7 :INT Financial Reporting Pass
F8 :Audit and Assurance Pass
F9 :Financial Management

Kalau anda masuk ACCA melalui CAT anda akan dapat exemption sehingga paper F3
bermaskud anda cuma perlu buat paper F4-F9 (6 paper)

Kalau anda masuk daripada degree, biasanya akan dapat exemption sehingga paper F9
makanya anda cuma perlu buat paper professional sahaja

Professional paper

P level pula ada 5 paper

3 paper wajib ambil
P1 Governance, Risk and Ethics
P2 Corporate Reporting
P3 Business Analysis

 

kemudian boleh pilih 2 daripada 4 optional paper ini:
P4: Advanced Financial Management
P5: Advanced Performance Management
P6: Advanced Taxation
P7: Advanced Audit and Assurance

 

 

My experience

Kalau anda membuat keputusan untuk buat ACCA, fundamental level agak mencabar tapi bila anda mula buat P paper, dia akan jadi sangat mencabar.

One thing about ACCA ni, dia professional qualification, jadi sekiranya anda mampu tamatkan kusus ini, agak mudah untuk anda dapatkan kerja.
Tapi agak mencabar, gagal tu memang perkara biasa la, dan anda akan mula naik bosan bila orang tanya soalan macam, ehhh ko belajar course apa ek?, kenapa kau tak abis belajar lagi?, kenapa kau ambil 2 paper je satu semeseter? dan macam macam lagi soalan

Yang pasti ACCA ni macam Marathon, kalau anda fit anda boleh berlari dan sampai ke garisan penamat dengan masa yang pantas,
tapi kalau anda bukan fast runner, jangan cuba berlari, sekali dah jatuhhhhh, kaki dh luka, mula la berjalan terhencot hencot, akhirnya habis lagi lambat dari sepatutnya.

Cuma anda perlu ingat, kalau nak fit dan nak berlari dengan laju, sangat penting untuk anda ada self-discipline yang sangatttt tinggi untuk berlatih setiap hari (belajar dengan konsisten setiap hari)

This is all i wanna share today, kalau ada yang nak tahu lebih lanjut, nanti saya tulis dengan lebih detail topik yang anda ingin tahu.

 

Thanks for reading
-NR-

 

 

The start of a journey

Hi everyone

I am naim from Malaysia,

I have been thinking about starting a blog for many years because of my passion in writing. I don’t think of myself as a very good writer, however writing had always give me some kind of satisfaction.

So far, i only write on facebook, commenting on current issue, and some thought on life.
Last 2 week i met a friend at the library and he told me about wordpress. Apparently wordpress is a really good base to start writing, just that it is not very famous in Malaysia.

I am an accounting student, currently doing ACCA and in my Professional paper stage. It has been quite a journey for me doing this professional qualification. It’s been fun and all, but now i am starting to think about what i wanna do in life and eventually writing come to my mind.

So, i’ll start writing starting today, and see what i can come out with. People around me had always told me that i have my own way of describing life in some perspective. I was hoping i could share with everyone the definition of my life.

i chose the name of my blog as two feel, cause i always believe that in every happiness there is a sadness lies in it, the same as in every hardship that we face in life there will be some victory coming.
but mostly i think, there is too much fear in life these days, pple are even afraid of the dark, hundred years ago, people live in darkness and today pple cant even stay in their home without switching the lights on.

My point is in everything that we fear, there is always a courage inside of us, helping us to embrace our life and challenges. For that i simply chose the name of two feel.
Hopefully i can share with you guys, how i use my two feeling to face challenges in life everyday.

I will leave you guys with a quote from paulo coelho, he said ” there is only one thing that makes a dream impossible to achieve: the fear of failure ”
but at the same time, nelson mandela said ” i learn that courage is not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not the one who does not feel afraid, but he who conquers his fear”

-NR-